off
  
 Articles >مقالات محيط زيست >مقالات محيط زيست >

  
  
 معرفی سيستم حرارتی گرمايش از كف Posted by admin on يكشنبه 11 ارديبهشت 1390 - 09:01

آشنایی با سیستمهای گرمایش از کف

با افزایش روز افزون جمعیت و همچنین کاهش منابع انرژی، مصرف بهینه انرژی امری بدیهی می‌باشد. در این راستا نقش سیستمهای گرمایشی بهینه ساختمانها و مجتمع‌های مسکونی در کنترل و بهینه‌سازی مصرف انرژی، مهم و قابل تأمل می‌باشد.

‏‏‎ سیستم حرارتی گرمایش از کف، که انتقال حرارت به صورت تشعشعی (تابشی) سهم زیادی در فرآیند گرمایشی آن دارد، درمقایسه با سایر سیستمهای حرارتی، نه تنها در صرفه‌جویی و بهینه‌سازی مصرف انرژی، بلکه در مقوله رفاه و آسایش ساکنان ساختمانها دارای نقاط قوت بسیاری می‌باشد. در سالهای اخیر، سیستم گرمایشی از کف در کشورهای اروپائی و آمریکا بسیار متداول شده است و دلیل این گسترش روزافزون، بهینه بودن مصرف انرژی، توزیع یکسان گرما در تمامی سطح و فضا و دوری از مشکلات موجود در سایر روشها، به عنوان مثال سیاه شدن دیوارها، گرفتگی و پوسیدگی لوله ها و... می‌باشد. استفاده از روش گرمایش از کف جهت گرمایش محل سکونت از دیرباز به طرق مختلف انجام می‌گرفته است. بطوریکه رومی‌ها زیر کف را کانال کشی کرده و هوای گرم را از آن عبور می‌دادند و کره‌ای‌ها دود حاصل از سوخت را قبل از اینکه از دودکش عبور کند، از زیر کف انتقال می‌دادند. در سال ۱۹۴۰ نیز فردی بنام سام لویت برای این منظور لوله‌های آب گرم را در زیر کف قرار داد. درکشور ایران نیز در مناطق کوهستانی و سردسیر ازجمله آذربایجان این روش مورد استفاده قرار می‌گرفته، که بیشترین مورد استفاده آن درحمام‌ها بود.




به طور کلی سه نوع روش گرمایش از کف به شرح ذیل وجود دارد.

1.       گرمایش با هوای گرم

2.      گرمایش با جریان الکتریسیته

3.     گرمایش با سیال مانندآب گرم

به دلیل اینکه هوا نمی‌تواند گرمای زیادی را درخود نگاه دارد، روش هوای گرم در موارد مسکونی چندان به صرفه نیست و روش الکتریکی نیز فقط زمانی مقرون به صرفه است که قیمت انرژی الکتریکی کم باشد. درمقایسه با دو روش ذکر شده، سیستم گرمایش با آب گرم (هیدرولیک) مقرون به صرفه‌تر و خوشایندتر می‌باشد.

بدین خاطر سالهای متوالی در سراسر دنیا مورد استفاده قرار گرفته است. روش گرمایش از کف به عنوان راحت‌ترین، سالم‌ترین و طبیعی‌ترین روش برای گرمایش شناخته شده است. همانطور که افراد در یک روز سرد زمستانی توسط تشعشع خورشید احساس گرما می‌نمایند، دراین روش نیز گرما را بوسیله انتقال حرارت تشعشعی(تابشی) از کف دریافت می‌کنند و یقیناً احساس آسایش بیشتری خواهند نمود. در این سیستم گرمایشی معمولاً دمای آب گرم موجود در لوله‌های کف‌خواب بین ۳۰ تا۶۰ درجه سانتیگراد می‌باشد که در مقایسه با سایر روشهای موجود، که دمای آب بین ۵۴ تا ۷۱ درجه سانتی گراد است، ۲۰ تا۴۰ درصد در مصرف انرژی صرفه‌جوئی می‌شود. در ساختمانهایی که دارای سقف بلند می‌باشند، استفاده از سیستم گرمایش از کف باعث کاهش مصرف انرژی و صرفه جوئی در مصرف سوخت می‌شود، به این خاطر که در سایر روشها (مانند رادیاتور و بخاری) هوای گرم در اثر کاهش چگالی، سبک شده و به سمت سقف می‌رود و اولین جایی را که گرم می‌کند، سقف می‌باشد (این موضوع به طور واضح درسمت چپ شکل زیر نشان داده شده است. به علت بالا بودن دمای هوا در کنار سقف، میزان انتقال حرارت آن به سقف از هرجای دیگر بیشتر است و این عامل باعث اتلاف مقدار زیادی انرژی می‌شود.

در روش گرمایش از کف، ابتدا قسمت پائین که مورد نیاز ساکنین است گرم می‌شود و هوا با دمای کمتری به سقف می‌رسد، که این یکی از مزایای اصلی این سیستم می‌باشد. یکی دیگر از مزایای استفاده از روش گرمایش از کف که امروزه بسیار مورد توجه واقع می‌شود، آسایش و راحتی افراد می‌باشد، به طوریکه آسایش و راحتی فرد در محل سکونتش بدون اینکه از هر بابت دارای محدودیت باشد، فراهم می‌شود. در نظر بگیرید که بدن شما در یک اتاق بگونه‌ای گرم شود که شما در هنگام استراحت هیچگونه هوای گرمی را استنشاق نکنید و تنفس شما بسیار ملایم صورت گیرد، این بهترین روش گرم کردن در یک آپارتمان و یا یک منطقه صنعتی است. همه اعضای بدن شما بخصوص پا که بیشترین فاصله را با قلب دارد، همیشه گرم خواهد ماند و این برای انسان بسیار مطلوب خواهد بود.


همانگونه که قبلاً اشاره شد، در گرمایش بوسیله رادیاتور یا بخاری، دمای قسمت پائین اتاق سردتر از بالای آن می‌باشد که این حالت برای کودکان که دارای اندام کوچکی هستند، ناخوشایند است، بطوریکه افزایش البسه آنها برای جلوگیری از بیماری، آزادی کودکانه آنها را محدود می‌کند. سیستم گرمایش از کف برخلاف رادیاتور که هوای محل سکونت را به دلیل گرمای بیش ازحد، خشک می‌کند، رطوبت را درحد متعادل نگه می‌دارد. همانطور که می‌دانید، بیشتر افراد از کثیف شدن دیوارها و محیط زندگی در اثر استفاده ازمنابع گرمایی همچون بخاری و رادیاتور احساس نارضایتی می‌کنند. از آنجا که درسیستم گرمایش از کف، جریان هوا به آرامی از پایین به بالا می‌باشد، بنابراین دیوارها پاکیزه می‌مانند. همین امر در مورد افرادی که دارای آلرژی (حساسیت) هستند بسیار مورد اهمیت است زیرا که محیط زندگی عاری از هرگونه محرک خواهد شد. استفاده از این سیستم در مکانهایی همچون آشپزخانه و حمام که کف آنها معمولاً خیس و مرطوب است، مناسب بوده و باعث خشک شدن کف می‌شود. مسئله مهم دیگر اینکه در این روش، رطوبت زمین که در بعضی از منازل منجر به بروز بیماریهای مفصلی می‌شود، از بین رفته و باعث کاهش درد بیماران مبتلا به ناراحتی‌هایی از قبیل رماتیسم خواهد شد.

همچنین از رطوبت دیوارها و کپک‌زدن آن که شکل خوشایندی ندارد، جلوگیری می‌شود و دیگر اینکه در این سیستم جایی برای رشد و تکثیر حشرات موزی وجود ندارد. یکی دیگر از فواید سیستم گرمایش از کف این است که دیگر فضای منزل یا محل کار توسط دستگاههای رادیاتور و بخاری اشغال نمی‌شود و به همین منظور آزادی بیشتری در تغییر دکوراسیون محل زندگی خواهید داشت. شاید به نظر آید که به هنگام نصب سیستم کف خواب، دیگر نمی‌توانید پوشش مورد علاقه تان را برای کف انتخاب کنید! ولی این طور نیست. مطمئن باشید که شما می‌توانید برای پوشش کف منزل خود از هر نوع مصالحی ازجمله سنگ، سرامیک، کاشی، پارکت، چوب و فرش نیز استفاده کنید بدون اینکه تأثیری درگرمای مطلوب محیط شما بگذارد. یکی دیگر از مزایای استفاده از سیستم گرمایش از کف، در روشهای ذوب برف می‌باشد بطوریکه از این روش برای ذوب یخ یا برف موجود در حیات منازل، پیاده‌روها، لنگرگاههای بارگیری، جاده‌ها، ورودی ساختمانها و بیمارستانها، باند فرود هواپیما و زمینهای ورزشی از جمله زمین فوتبال و غیره که دسترسی آسان و سریع به محل، الزامی است، می‌توان استفاده کرد. بطوریکه این روش علاوه برکاهش هزینه‌های برف‌روبی و نمک‌پاشی، در حفظ ساختار موارد گفته شده بسیار موثر خواهد بود. در حدود ۱۷۰۰ سال پیش در امپراتوری روم باستان، سیستم گرمایش از کف بعنوان یک روش تأمین حرارت مطلوب مورد استفاده واقع می‌گردید.




نحوه اجرا

بعد از آماده شدن كف مجموعاً ۷ تا ۱۰ سانتي متر عمق براي كف خواب مورد نياز است. ابتدا عايق حرارتي از نوع پلي استيرول با فويل آلومينيوم به ضخامت ۲ سانتي متر روي كف صاف شده قرار داده مي شود. سپس لوله ها طبق فاصله تعيين شده توسط نقشه های حساب شده و مهندسی بصورت حلقوي يا مارپيچ توسط ريل روي پلي استيرول قرار مي گيرند. مراحل بعدي قرار دادن مش ، بتن ريزي متراكم ، ملات ريزي و اجراي سراميك يا سنگ يا پاركت و موكت است. در اجراي سيستم گرمايش كف بكارگيري كلكتورهاي شيردار ، ترموستات ، سنسورترموستات تنظيم كننده درجه حرارت كاملاً ضروري است.





نمونه‌هايی از نقشه‌های مهندسی لوله کشی کف ساختمان:











تفاوت بین سیستم گرمایش از کف و روش قدیمی شوفاژ

  • در این سیستم همه اعضاي بدن بخصوص پا كه بيشترين فاصله را با قلب دارد، هميشه گرم خواهد ماند و اين براي انسان بسيار مطلوب خواهد بود. در گرمايش بوسيله رادياتور يا بخاري دماي قسمت پائين اتاق سردتر از بالاي آن مي‌باشد كه اين حالت براي كودكان كه داراي اندام كوچكي هستند، ناخوشايند است.
  • سيستم گرمايش از كف برخلاف رادياتور كه هواي محل سكونت را به دليل گرماي بيش ازحد خشك مي كند، رطوبت را درحد متعادل نگه مي‌دارد.
  • بيشتر افراد از كثيف شدن ديوارها و محيط زندگي در اثر استفاده از منابع گرمايي همچون بخاري و رادياتور احساس نارضايتي مي ‌كنند. از آنجا كه درسيستم گرمايش از كف جريان هوا به آرامي از پايين به بالا مي‌باشد، بنابراين ديوارها پاكيزه مي‌مانند. همين امر در مورد افرادي كه داراي آلرژي (حساسيت) هستند بسيار مورد اهميت است زيرا كه محيط زندگي عاري از هرگونه  عوامل محرك خواهد شد.
  • مسئله مهم ديگر اينكه در اين روش رطوبت زمين كه دربعضي ازمنازل منجر به بروز بيماريهاي مفصلي مي شود از بين رفته و باعث كاهش درد بيماران مبتلا به ناراحتي هايي از قبيل رماتيسم خواهد شد.
  • يكي ديگر از فوايد سيستم گرمايش از كف اين است كه ديگر فضاي منزل يا محل كار توسط دستگاههاي رادياتور و بخاري اشغال نمي‌شود و به همين منظور آزادي بيشتري در تغيير دكوراسيون محل زندگي خواهيد داشت.
  • شايد به نظر آيد كه به هنگام نصب سيستم كف خواب ديگر نمي‌توان پوشش مورد علاقه خود را براي كف انتخاب كنيد! ولي اين طور نيست، براي پوشش كف منزل از هر نوع مصالحي از جمله سنگ، سراميك، كاشي، پاركت، چوب و فرش نيز مي‌توان استفاده كرد بدون اينكه تأثيري درگرماي مطلوب محيط بگذارد.
  • سیستم گرمایش از کف بیش از ۵۰ ٪ از حرارت خود را از طریق تابش انتقال می‌دهد در صورتی که در شوفاژ تنها ۵ ٪ بوسیله تابش انتقال پیدا می‌کند و عمدتا انتقال حرارت توسط همرفت می‌باشد که در مکانها و خانه‌های با سقف بلند، گرم کردن بسیار مشکل می‌باشد.
  • در سیستم گرمایش از کف، دمای آبگرم مورد نیاز که وارد لوله‌ها مي‌شوند، بين 30 تا60 درجه سانتي گراد مي‌باشد كه درمقايسه با ساير روشهاي موجود، كه دماي آب بين 54 تا 71 درجه سانتي گراد است، 20 تا40 درصد در مصرف انرژي صرفه‌جوئي مي‌شود.






  • سیستم گرمایش کف به علت مزایا و برتری‌های خاص خود نسبت به سیستم رادیاتور و همچنین گران بودن مواد اولیه رادیاتورها ، هزینه‌های مربوط به تعمیر و نگهداری کمتری دارد.
  • در سيستم گرمايش كفي شبكه لوله تمام كف را پوشش مي‌دهد و بدين ترتيب توزيع حرارت بصورت يكنواخت است. حداكثر دماي كف در اين سيستم 29 درجه‌ سانتيگراد است. آب گرم ورودي از طريق موتورخانه، پكيج، يا كلكتورهاي خورشيدي تامين، و از طريق كلكتورهاي ويژه توزيع مي‌شود.





  • حرارت ايجاد شده در كف زمين، 24 درجه سانتيگراد، بالاي سر و در ارتفاع 2.7 متري حدود 12 درجه سانتيگراد مي‌باشد (نزدیک به حالت ایده آل) در حاليكه در روشهاي گرمايش متداول مثل رادياتورها، بيشتر گرماي توليد شده در ارتفاع بالا (سقف) جمع مي‌شود.



  • يكي ديگر از مزاياي استفاده از روش گرمايش از كف كه امروزه بسيار مورد توجه واقع مي‌شود ،آسايش و راحتي افراد مي‌باشد، در نظر بگيريد كه بدن شما در يك اتاق بگونه‌اي گرم شود كه شما در هنگام استراحت هيچگونه هواي گرمي را استنشاق نكنيد و تنفس شما بسيار ملايم صورت گيرد، اين بهترين روش گرم كردن در يك آپارتمان و يا يك منطقه صنعتي است.


  • در ساختمانهايي كه داراي سقف بلند مي‌باشند (مانند خانه‌های ویلائی یا سوله‌ها) استفاده از سيستم گرمايش از كف باعث كاهش مصرف انرژي و صرفه‌جوئي در مصرف سوخت مي‌شود، به اين خاطر كه در ساير روشها (مانند رادياتور و بخاري) هواي گرم سبك شده و به سمت سقف مي‌رود و اولين جايي را كه گرم مي‌كند، سقف مي‌باشد در روش گرمايش از كف ابتدا قسمت پائين كه مورد نياز ساكنين است گرم مي‌شود و هوا با دماي كمتري به سقف مي‌رسد كه اين يكي از مزاياي اصلي اين سيستم مي‌باشد.

  • این سیستم 12 سال توسط بیمه ایران تضمین می‌گردد.









طراحی و اجرای تخصصی سیستم های گرمایش از کف




> Comments 0   -   Reads 2832 Print
  
  
 Comments

No Comments have been Posted.
  
  
 Post Comment

Please Login to Post a Comment.
  
  
 Ratings

Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
  
off
Login
Username

Password

Remember Me



Not a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
_
Site language

Please select Your language



after selection site will reload automatically
_

Copyright © 2005
Designed by kms.co.ir